Козацькі забави (розробка загальношкільного свята)

Пролема оновлення змісту патріотичного виховання сьогодні, як ніколи, набуває особливої актуальності. Сучасна школа має використати всі можливості для формування майбутнього громадянина- патріота, який до кінця усвідомлює нероздільність власної долі та долі України і є носієм високих людських чеснот, в тому числі- усвідомлення людини як найвищої цінності демократичного суспільства, любов до рідного краю, гордість за історію свого народу, прагнення до здорового способу життя, екологічну культуру, тощо.
До Вашої уваги пропонується проект загальношкільного свята, яке здатне в повній мірі реалізувати вищезазначені пріорітети сучасного виховання.
Свято «Козацькі забави» передбачає активне залучення до участі всьго учнівського та педагогічного колективів, батьківського активу, громадськості і має всі можливості для підвищення рівня його організації до районного, коли змагання між школами- куренями проводяться в чотирьох вікових категоріях: 1-4 класи, 5-7 класи, 8-9 класи та 10-11 класи.
Це видання містить Положення про свято « Козацькі забави», приблизний план його проведення та всі неохідні організаційні документи , як то протоколи змагань, суддівські інструкції, орієнтовні завдання, тощо.
Чекаю на Ваші пропозиції щодо подальшої співпраці!

                                                    Остапко О.В., вчитель природознавства
                                                     КЗ Ганнівський НВК. 





ПОЛОЖЕННЯ 
про загальношкільне туристично-патріотичне свято
 «Козацькі забави» КЗ Ганнівський НВК
          Загальношкільне свято «Козацькі забави»   проводиться  двічі на рік за участю учнів 1-11 класів, адміністрації школи, педагогічних працівників, громадськості в формі спортивно – туристичних змагань на природі з акцентом на екологічній, краєзнавчій та патріотичній складових.
Організатором свята є вчитель географії та природознавства, до суддівства та участі в конкурсах залучаються адміністрація та педагогічні працівники школи, медичний працівник, представники батьківського активу,громадськості.
1.     Мета свята «Козацькі забави».
Загальношкільне свято проводиться з метою конкретизації патріотичного виховання учнів, пропаганди здорового способу життя,вдосконалення навичок пішохідного туризму, виховання екологічної культури учнів та активізації краєзнавчої  роботи, тощо.
2.     Дата, час та місце проведення.
Свято проводиться двічі на рік, орієнтовно 14 жовтня та 30 квітня, з початком на території Кз Ганнівський НВК та послідовним перебазуванням до Ганнівської діброви або іншого заздалегідь обумовленого місця Дата та місце проведення може змінюватися в залежності від погоди та графіку навчальних занять. Початок свята о 9.00, закінчення о 14.00
3.     Учасники свята.
У змаганнях беруть участь команди 1-11 класів. До складу команд  можуть бути включені  класні керівники, інші педагогічні працівники та представники громадськості.батьки учнів. До практичних змагань не допускаються учні, звільнені від уроків фізичної культури. Відповідальність за це покладається на класних керівників, які є керівниками команд та несуть відповідальність за збереження  життя та здоров’я учнів свого класу.
         Загальна відповідальність за збереження здоров’я та життя учасників свята покладається на заступника директора з виховної роботи.
4.     Програма свята «Козацькі забави».
4.1.         9.00-9.30.       Територія Кз Ганнівський НВК .      
Урочисте шикування козацьких загонів з прапорами та емблемами. Здача рапортів командирами загонів. Відкриття свята.
4.2.         9.30-9.50        Організоване перебазування команд до місця проведення змагань    –       Ганнівської діброви.
4.3.         9.50-10.30.     Облаштування загонами козацьких таборів.
4.4.         10.30-12.30.    Практична складова змагань.
А.  Полоса перешкод.
Склад команд: 4 учні від загону (2 хлопців та 2 дівчат). Можливе пропорційне включення до складу команд класних керівників, інших педагогічних працівників, спостерігачів.
Місце команди визначається  часом проходження дистанції з перешкодами та контрольними пунктами з урахуванням штрафних балів, отриманих на  окремих етапах полоси перешкод. Складність перешкод та контрольних завдань підбираються з урахуванням вікових особливостей учнів з метою створення максимально рівноправних умов для різновікових  команд учасників змагань. Полоса  перешкод включає такі види конкурсів:
а) маятник ;
б) умовне болото ;
в) мінне поле ;
г) медичний ;
д) історичний ;
е) рибалка ;
є) вогнище ;
ж) паромна переправа ;
Б. Стаціонарні змагання (в межах козацького табору, паралельно з полосою перешкод).
з) облаштування козацького табору ;
и) поетичний ;
і) художній ;
ї) музичний ;
й) конкурс кашоварів ;
Після закінчення останнього етапу змагань відбувається засідання  нейтральної суддівської колегії із остаточним підрахунком отриманих результатів згідно поданим суддями протоколів та визначенням місць команд.  Голова колегії суддів –директор школи або інша вповноважена особа.
4.5.         12.30-13.00      Урочисте шикування.        
Підведення підсумків змагань, нагородження учасників свята. Закриття свята .
4.6.         13.00-14.00.     Козацький обід. Гра в козацькі та спортивні ігри. Прибирання території.
5.            14.00-14.20.    Організоване повернення учасників свята до школи.
6.     Необхідне обладнання.
Для участі в святі «Козацькі забави» кожній команді (козацькому загону) необхідно мати:  прапор загону, 1 велику  емблему та  малі по кількості  членів загону, козацький девіз, знаряддя для будівництва куреню та заготівлі дрів, посуд та набір продуктів для приготування козацького обіду, індивідуальний посуд та засоби гігієни, аптечку, запас питної води, сірники, годинник, олівці, тощо.
7.     Визначення результатів та нагородження.
Загальне місце команди визначається шляхом сумування результатів окремих конкурсів (порахованих за 10 -бальною системою) згідно поданих до колегії суддівських протоколів та підсумковим результатом з урахуванням всіх видів змагань. Нагородження здійснює голова суддівської колегії .
8.     Фінансування свята.
Витрати на участь козацьких загонів у святі проводяться за рахунок добровільних внесків батьків, вчителів, громадськості та із залучених спонсорських коштів.
Витрати на нагородження учасників свята здійснюються за рахунок організаторів свята.
















План
 проведення спортивно-краєзнавчого змагання
 «Смуга перешкод»
Змагання «Полоса перешкод» проводиться шляхом швидкісного проходження командами – учасниками контрольного туристичного маршруту, який має 8 контрольних пунктів, на яких команди мають виконувати певні завдання без зупинки часу.  Критерієм успішності команди є отриманий
контрольний час, який формується за формулою:
К= (Ф+Ш)-Б, де
К- контрольний (підсумковий) час ;
Ф – фізичний час, що реєструється секундоміром як проміжок часу від старту команди до її  фінішу;
Ш – штрафний час, що  формується із кількості отриманих на контрольних пунктах штрафних балів, помножених на 20 секунд.
Б- бонусний час, який віднімається від суми Ф+Ш для коригування вікових відмінностей команд, виходячи із слідуючого: 
11 кл.
Б=0
7 кл.
Б=80с.
10 кл.
Б=20с.
6кл.
Б=100с.
9 кл.
Б=40с.
5 кл.
Б=120с.
8 кл.
Б=60с.


Фізичний час (Ф) фіксує на пункті «Старт - фініш» суддя – хронометр. Штрафний час визначає він же, отримавши командний протокол після фінішування команди із зазначеними штрафними балами. Бонусний час (див. вище) є незмінним . Суддя – хронометрист фіксує в протокол Ф, Ш, Б та виводить К, після чого передає завірені власним підписом протоколи команд голові суддівської колегії  для визначення остаточного результату команд. Черговість старту команд на подолання смуги перешкод  здійснюється  без жеребкування  в порядку зменшення віку  членів команд (від 11 кл. до 5 кл.) з інтервалом в 5 хв., щоб запобігти контакту команд на маршруті, який може спричинити до затримки часу однієї з команд, та вплинути на кінцевий результат.
Контрольні пункти маршруту «Полоса перешкод»:
1.     Медичний  ;
2.     Історичний ;
3.     Умовне болото ;
4.     «Рибалка» ;
5.     Вогнище ;
6.     «Мінне поле» ;
7.     Паромна переправа ;
8.     Маятник ;
Загальна довжина маршруту «Полоса перешкод» становить близько 1,2 км та  проходить через Ганнівську діброву (ліс), польовою дорогою, толокою (луки) з подоланням водної перешкоди (річка) пасивним шляхом (паром) і завершується проходженням ділянки узлісся.





















Додатки
Інструкція
щодо обов’язків судді – хронометриста

Суддя  – хронометрист фіксує час перебування команди на маршруті за допомогою секундоміру (фізичний час Ф). Після    фінішування команди  суддя-хронометр визначає  час Ш шляхом перемноження кількості штрафних балів команди, занесених в її протокол, на 20 сек (вартість 1 штрафного балу). Після цього  хронометрист віднімає  від суми Ф+Ш  час Б (бонусний час) і отримує час К (контрольний підсумковий  час), який є остаточним результатом команди в змаганні «Полоса перешкод».
Суддя – хронометрист має внести в командний протокол відмітки Ф, Ш, Б та К, завірити його власним підписом та передати голові суддівської колегії.
Судя має право покарати команду 1 штрафним балом за порушення дисципліни, техніки безпеки або правил змагання, некоректну поведінку.









СуддявськаІнструкція
до конкурсу  «Медичний»

Судя (бажано-медичний працівник) проводить конкурс в формі вікторини. Команді пропонується вибратиіз числа запропонованих будь-які 5 «білетів», з нижнього боку  яких написано по 1 питанню. Команда має безпомилково відповісти на вс і  5 питаннь.  Кожна неправильна  відповідь карається 1 штрафним балом. Результат конкурсу в вигляді штрафних балів (0,1,2,3,4 або 5) суддя вносить в командний протокол в графу «Медичний» та завіряє  власним підписом, повертає протокол капітанові команди, після чого вона продовжує рух по маршруту.
Судя має право покарати команду 1 штрафним балом за порушення дисципліни, техніки безпеки або правил змагання, некоректну поведінку.














Суддівська Інструкція
до конкурсу «Історичний»

         Суддя проводить конкурс в формі вікторини. Команді пропонується вибрати із числа запропонованих будь-яків 5 «білетів», з нижнього боку яких на писано по 1 прізвищу відомих  історичних осіб Дніпропетровщини. Команда має продемонструвати знання про цю особу. Відсутність відповіді або недостатня повнота відомостей карається штрафом в 1 бал. Результат конкурсу у вигляді штрафних балів (0,1,2,3,4,5) суддя вносить в командний протокол в графу «Історичний» та завіряє  власним підписом, повертає протокол капітану команди, після чого команда продовжує рух по маршруту.
Судя має право покарати команду 1 штрафним балом за порушення дисципліни, правил техніки безпеки та правил змагань, некоректну поведінку.

























Суддівська  Інструкція
до конкурсу «Умовне болото»

         Конкурс проходить в формі естафети. Команда має подолати перешкоду «умовне болото», яка обмежена лініями «старт» і «фініш» та має між ними 15-20 штучних «купин» у виглядідерев’яних кругляків, викладених  ламаною лінією на відстані 70-80 см один від одного.
         За командою судді перший учасник , перестрибуючи із однієї «купини» на іншу, долає «болото». Перети лінії фінішу є командою для старту наступного учасника. Після подолання перешкоди всією командою суддя вносить запис в протокол про кількість отримани штрафних балів або ї х відсутність (0,1,2,3 і т.д.)в графу «Умовне болото» та завіряє запис власним підписом, післ я чого повертає протокол капітану команди для продовження руху по маршруту.
         Штрафні бали нараховуються за кількіст ю членів команди, які , долаючи перешколу, впали, оступилися або іншим чином торкнулися землі за межами «купини», заступили за лінію старту  або недоступили до лінії фінішу.
         Судя також має право нарахувати команді 1 штрафний бал за порушення дисципліни, техніки безпеки або правил змагань, некоректну поведінку.














Суддівська  Інструкція
до конкурсу «Рибалка»

         Конкурс проходить в формі біологічної вікторини. Учасникам пропонується за допомогою рибацької вудки із великим гачком спіймати 5 «рибок». Кожна «рибка» виготовлена з  цупкого картону, має зверху петельку для гачка, а з нижного боку- фотокартку однієї рослини, тварини, птаха, риби, гриба чи ягід Дніпропетровщини. Впіймавши «рибку», учасник має назвати зображення. Кожна неправильна відповідь оцінюється  в 1 штрафний бал. Результат конкурсу у вигляді штрафних балів (0,1,2,3,4,5) суддя вносить в командний протокол в графу «Рибалка» та завіряє  власним підписом, повертає протокол капітану команди, після чого команда продовжує рух по маршруту.
Судя має право нарахувати команді 1 штрафний ал за порушення дисципліни, техніки безпеки та правил змагань, некоректну поведінку.











Суддівська  інструкція
до конкурсу “ Поетичний ”
Конкурс проводиться як змагання на краще декламування віршів на  козацьку, патріотичну або краєзнавчу тематику, бажано- власних. До участі в конкурсі залучається  по  1 учаснику від загону. Конкурсна тематика обирається загоном самостійно або може бути рекомендована заздалегідь суддею конкурсу(вчитель української мови та літератури). Оцінювання результативності здійснюється за 10 – бальною шкалою за слідуючи ми  критеріями :
1.     Логічний наголос ( виділення головного інтонаційно ) – 0,1 або 2 бали;
2.     Дотримання пауз  – 0,1 або 2 бали;
3.     Інтонація  ( емоційне відображення прочитаного ) – 0,1 або 2 бали;
4.     Повторення, и передача тексту у відповідному темпі – 0,1 або 2 бали;
5.     Жести і міміка, їх доречность – 0,1 або 2 бали.
Суддя може покарати учасника штрафними балами ( 1-3 ) за недостатнє значення тексту вірша ( забування, збивання, перекручення тексту, зміну рим і т. д.).
Суддя вносить отримані учасниками бали в окремі графи протоколу змагання за вищевказаними критеріями, вираховує та вносить до протоколу загальну кількість отриманих балів та завіряє протокол своїм підписом, після чого передає голові суддівської комісії для внесення результатів конкурсу до підсумкового протоколу змагань.
   Суддя має право покарати команду 1 штрафним балом за порушення дисципліни, техніки безпеки або правил змагань, некоректну поведінку.










Суддівська інструкція
до конкурсу “ Художній ”

Конкурс проводиться як змагання на кращий малюнок на козацьку або українознавчу тематику. До участі в конкурсі допускається  по  1 учаснику від загону. Конкурсна тема може бути рекомендована суддею заздалегідь або оголошена безпосередньо на початку конкурсу. Час виконання малювання може бути обмеженим 15, 20 чи 30 хв. ; суддя оголошує про формат малюнка    ( А - 2 чи А – 4 ); засоби малювання  ( простий олівець, кольорові олівці, фломастери чи фарби ) заздалегідь.
Оцінювання роботи  здійснюється за 10 – бальною шкалою з урахуванням  відповідності тематиці, повноті розкриття теми, доцільності та ефективності  використаних засобів, ступені завершеності, тощо.
Отриманні результати суддя вносить до протоколу конкурсу , завіряє протокол власним підписом та передає голові суддівської колегії для внесення результатів конкурсу до підсумкового протоколу змагань.
         Суддя має право покарати команду 1 штрафним балом за порушення дисципліни, техніки безпеки або правил змагань, некоректну поведінку.













Суддівська інструкція
до конкурсу  “ Кашовари ”

Конкурс проводиться в формі кулінарного турніру. Кожен загін має приготувати в польових умовах одну із козацьких або українських національних страв.  Страва обирається командою самостійно або може бути обрана  шляхом жеребкування заздалегідь із числа запропонованих суддею. Обов’язковою умовою є приготування  страв на відкритому вогні. Критеріями для оцінювання, яке здійснюється за 10 – бальною шкалою, можуть бути слідуючі :
1.     Дотримання технології приготування ( згідно рецепту ) – 0,1 або 2 бали;
2.     Смакові якості – 0,1 або 2 бали;
3.     Самостійність – 0,1 або 2 бали;
4.     Презентація – 0,1 або 2 бали;
5.      Історичність ( значення історії страви, літературні згадки про неї, тощо ).
 Отриманні результати суддя вносить до протоколу конкурсу  за окремими критеріями,  виводить загальну суму балів кожної команди, завіряє  протокол власним підписом та передає голові суддівської колегії для внесення результатів конкурсу до підсумкового протоколу змагань. 
Суддя має право покарати команду 1 штрафним балом за порушення дисципліни, техніки безпеки або правил змагань, використання домашніх заготовок, некоректну поведінку.










Суддівська інструкція
до конкурсу  “ Музичний ”
Конкурс проводиться в формі музичного турніру. Суддя заздалегідь пропонує командам перелік українських пісень на козацьку або національно – патріотичну тематику. Під час конкурсу команда шляхом жеребкування  отримує назву пісні  із вказаного переліку, яку має виконати акапельно або під живий музичний супровід ( баян, гітара і т. д. ).
Оцінювання роботи  здійснюється за 10 – бальною системою згідно  слідуючи м критеріям :
1.     Колективність – 0,1 або 2 бали;
2.     Знання слів пісні – 0,1 або 2 бали;
3.     Якість відтворення мелодії – 0,1 або 2 бали;
4.     Підсилення  тематики ( костюми, інсценування, тощо ) – 0,1 або 2 бали;
5.     Застосування додаткових музичних засобів та прийомів ( худ. свист, допоміжні музикальні інструменти (  бубон, дерев’яні ложки, сопілка і т. д. ) – 0,1 або 2 бали.
Отримані командою бали суддя вносить до протоколу конкурсу за окремими критеріями, виводить підсумковий  бал команд, завіряє протокол власним підписом та передає голові суддівської колегії для внесення результатів конкурсу до підсумкового протоколу змагань.
         Суддя має право покарати команду 1 штрафним балом за порушення дисципліни, техніки безпеки або правил конкурсу, некоректну поведінку.










Суддівська інструкція
до конкурсу  “ Облаштування табору ”

Конкурс проводиться в формі заочного ( без присутності команди в повному складі ) оцінювання стану козацького табору загону за 10 – бальною шкалою з урахуванням слідуючих критеріїв:
1.     Комплектність обладнання згідно положення про свято
“ Козацькі забави ”  – 0,1 або 2 бали;
2.     Курінь – 0,1 або 2 бали;
3.     Вогнище ( екологічність, безпечність і т. д. ) – 0,1 або 2 бали;
4.     Санітарно -гігієнічний стан табору ( місце для сміття, вода, мило, рушник, тощо) – 0,1 або 2 бали;
5.     Естетичність табору ( огорожа, символіка, чистота території, тощо) – 0,1 або 2 бали.
Отримані результати суддя вносить у відповідні графи протоколу за критеріями, виводить підсумковий бал команд , завіряє протокол власним підписом та передає голові суддівської колегії для внесення результатів конкурсу в підсумковій протокол змагань.
Суддя має право покарати команду 1 штрафним балом за порушення дисципліни, техніки безпеки або правил змагання , сперечання з суддею ао некоректну поведінку.












Суддівська інструкція
до конкурсу “ Суддівські симпатії   ”
Конкурс проводиться на заключній стадії свята колективно суддівською колегією, всі члени якої мають рівні голоси при встановлені результатів команди за слідуючи ми критеріями:
1.     Патріотизм– 0,1 або 2 бали;
2.     Дружність, згуртованість– 0,1 або 2 бали;
3.     Взаєморозуміння та взаємодопомога – 0,1 або 2 бали;
4.     Дисциплінованість -  0,1 або 2 бали;
5.     Екологічна свідомість – 0,1 або 2 бали;
Після виставлення балів командам за вищевказаними критеріями голова суддівської колегії вираховує підсумкові бали команд, вносить їх в протокол конкурсу, а члени колегії завіряють його власними підписами, після чого результати конкурсу вносять до підсумкового протоколу змагань.
Кожен із членів колегії має право покарати будь – яку із команд 1 штрафним балом за порушення правил змагання, техніки безпеки чи сперечання із суддею.











Суддівська інструкція
до конкурсу “ Вогнище ”
Конкурс проводиться на швидкість розпалювання вогнища якнайменшою кількістю сірників з природного матеріалу, що є поблизу. Необхідно, не піднімаючи горючий матеріал, досягти перегоряння нитки, закріпленої попередньо суддею на 2 стаціонарних опорах на висоті  30 см., яка є однаковою для всіх команд. Вогнище має бути розпалено 1 сірником; використання кожного наступного сірника карається 1 штрафним балом.
          Результати конкурсу в вигляді штрафних балів ( 0,1, 2 і т. д. ) суддя вносить в командний протокол в графу “ Вогнище ”   і  завіряє власним підписом, після цього дає протокол  капітанові команди, і та продовжує рух по маршруту.
         Суддя має право покарати команду 1 штрафним балом за порушення дисципліни, техніки безпеки або правил змагань, сперечання з суддею.
















Суддівська інструкція
до конкурсу “ Мінне поле ”
Конкурс проходить у формі естафети з почерговим продовженням повзком перешкоди  “ Мінне поле ” , яка представляє собою систему натягнутих на кілочках капронових ниток на висоті 30 – 40 см. над землею. Перешкода має форму звивистого коридора  довжиною 5 – 6 м. з лініями « Старт » та « Фініш ». Після подолання перешкоди першим учасником до вправ приступає наступний. Після подолання перешкоди останнім членом команди суддя вносить до командного протоколу суму набраних штрафних балів, повертає протокол капітану, команда продовжує.
Штраф нараховується, якщо учасник при подоланні перешкоди торкнувся вертикальної опори або натягнутої нитки. Кількість нарахованих штрафних балів визначається не кількістю допущенних помилок, а кількістю учасників, які допустили помилки, і не лише перевищувати кількість членів команди.
     Суддя має право покарати команду 1 штрафним балом за порушення дисципліни, техніки безпеки або правил змагань, сперечання з суддею.














Суддівська інструкція
до конкурсу “ Паромна переправа ”
Конкурс проходить в формі пасивного подолання водної перешкоди ( річки ) шириною 12 – 15 м. на човні ( паромі ), який приводиться в дію двома суддями – за допомогою закріплених до лотки капронових  шнурів  довжиною 20 м.  Команда, що прибула на переправу, почергово сідає в лотку, після посадки останнього члена команди суддя з протилежного берега  здійснює « переправу ». Висадка після переправи здійснюється за командою судді почергово, після чого лотка повертається на « Старт ». Якщо кількість членів команди перевищує 5 чоловік, то переправа здійснюється в 2 етапи. Після завершення переправи суддя вносить в команду протокол  кількість штрафних балів, завіряє власним підписом та повертає його капітанові команди, після чого та продовжує рух по маршруту.
         Нарахування штрафних балів здійснюється за кількістю учасників, що допустили помилки.
Помилками в конкурсі вважається :
1.      Порушення черговості посадки та висадки в човен;
2.     Порушення рівноваги човна під час руху;
3.     початок посадки або висадки без команди судді та ін.
          Суддя має право покарати команду 1 штрафним балом за порушення дисципліни, техніки безпеки або правил змагань, сперечання з суддею.











Суддівська інструкція
до конкурсу “ Маятник ”
Конкурс проходить в формі естафети з почерговим подоланням перешкоди за допомогою підвішеного на висоті 3 м. каната.  Учасники змагання мають, ухопившись за канат, перелетіти над умовною « прірвою », яка обмежена лініями « Старт »  та
         « Фініш ». Заступ за лінію « Старт »  або недоліт до лінії 
« Фініш » вважається помилкою і карається 1 штрафним балом. Після проходження перешкоди останнім членом команди суддя вносить в команди протокол запис про кількість штрафних балів      ( 0, 1, 2 і т. д. ) в графу  “ Маятник ” , завіряє запис особистим підписом та передає протокол капітанові команди, після чого вона продовжує рух по маршруту.
Кількість нарахованих штрафних балів  не може перевищувати кількість членів команди.
     Суддя має право покарати команду 1 штрафним балом за порушення дисципліни, техніки безпеки або правил змагань, сперечання з суддею.













Суддівська інструкція
до конкурсу “ Урочистий ”
Конкурс проходить з метою виявлення ступеня готовності загону до свята “ Козацькі забави ” рівня вишколеності командира та його загону, знання назви загону та його девізу, вміння їх презентувати якість виготовлених прапора, емблем та відповідність їх козацькій тематиці свята.
  Рекомендовані параметри для оцінювання :
1.      Командир ( чіткість команд, стройового кроку, знання тексту рапорту ) – 0,1 або 2 бали;
2.      Загін ( знання назви загону, його девізу та виравність в їх презентації ) - 0,1 або 2 бали;
3.      Козацький вишкіл ( чіткість виконання загоном команд, ви шикування, рівень дисципліни на урочистому зборі  ) - 0,1 або 2 бали;
4.      Козацький прапор ( відповідність тематиці та назві загону, якість виготовлення )  - 0,1 або 2 бали;
5.      Козацькі емблеми ( одна загонова d = 50 см.  та індивідуальні  d – 10-15 см. ) – відповідність тематиці свята та назві загону, якість виготовлення ( перевага виготовленим власноруч ) - 0,1 або 2 бали.
Максимально можлива кількість отриманихбалів  в цьомуконкурсі не можеперевищувати 10 б.
Суддя вносить отримані командою бали в окремі графи протоколу за вищезазначеними параметрами, вираховуєзагальнукількістьотриманих кожною командою балів, завіряє протокол власнимпідписом та передаєголовісуддівськоїколегії для включеннярезультатів конкурсу до підсумкового протоколу змагань.
         Штрафнібали при оцінюванні конкурсу «Урочистий» не виставляються, так як можливіпомилкизакладені в оцінюванніокремихпараметрів (див.вище).







Питання до конкурсу
« Медичний »
1.     Чи можна в разі носової кровотечі закидати голову назад?          ( Ні )
2.     Чи вірно, що джгут ніколи не накладають на стегно? ( Так )
3.     Чи можна людину, що знепритомніла від сонячного удару класти на спину на рівну поверхню?
  ( Ні )
    4. Чи треба людині, що зблідла і втратила свідомість, підкладати під ноги валик?   ( Так )
5. Чи вірно, що джгут слід накладати безпосередньо на голе тіло?  ( Ні )
6. Чи вірно, що непритомного постраждалого слід транспортувати лежачи на животі із підкладеною під його зігнутою рукою?   ( Так )
7. Чи можна за станом кольору шкіри визначити стан тяжкості внутрішньої кровотечі?  ( Так )
8. Чи вірно, що при послабленні джгута записку можна не вкладати?  ( Ні )
9. Чи вірно, що при послабленні джгуту записку слід доповнити?   ( Так )
10. Чи вірно, що колота рана сама чиста?  ( Ні )
11. Чи вірно, що лише операційна рана є чистою?  ( Так )
12. Чи вірно, що в разі укусу павуком на місце укусу слід прикласти холод?   ( Так )
13. Чи вірно, що в разі укусу павуком на місце укусу слід змастити лужним розчинником?  ( Так )
14. Чи вірно, що почервоніння на місці опіку  - це ознака опіку І ступеня?    ( Так )
15. Чи вірно, що при опіку ІІІ ступеня з’являються пухирі?   ( Ні  )
16. Чи вірно, що зібрані лікарські рослини не можна сушити на сонці?  ( Так )
17. Чи можна лікарські рослини збирати на лісових галявинах?  ( Так )
18. Чи вірно, що лікарські рослини слід збирати біля дороги?  ( Ні )
19. Чи вірно, що в разі стискання гомілки ( завал ) перш за все треба гомілку звільнити від стискання?  ( Ні )
20. Чи вірно перед звільненням стиснутої кінцівки спочатку накласти джгут?  ( Так ) 
21. Чи вірно, що при носовій кровотечі слід бути в сидячому положенні з нахиленою вперед головою? ( Так )
22. Чи вірно, що при носовій кровотечі слід лягти на спину та використати тампони з борною кислотою?  ( Ні )
23. Чи вірно, що при носовій кровотечі використовують тампони з пероксидом водню?  ( Так )
24. Чи можна необережними діями викликати у потерпілого больовий шок?  ( Так )
25. Чи вірно, що предмети, які потрапили в рану слід видалити в першу  чергу?  ( Ні )
26. Чи вірно, що під час грози говорити по мобільному телефоні небезпечно?  ( Так )
27. Чи вірно, що постійно тримати мобільний телефон при собі шкідливо?  ( Так )
28. Чи вірно, що непритомному з блідим обличчям  не можна піднімати ноги?  ( Ні  )
29. Чи вірно, що при переломі плеча в першу чергу слід накласти шину?  ( Ні )
30. Чи вірно, що при втраті свідомості потерпілому дають вдихнути випари нашатирного спирту?
 ( Так )
31. Чи вірно, що при втраті свідомості потерпілому накладають теплий компрес на голову?  ( Ні )
32. Чи вірно, що при втраті свідомості потерпілого слід добре струсонути?  ( Ні ) 
33. Чи вірно, що всі червоні лісові ягоди не отруйні?  ( Ні )
34. Чи вірно, що серед трубчастих грибів немає отруйних?  ( Ні )
35. Чи вірно, перекип’ячену річкову воду можна вживати?  ( Так )























Козацькі  забави  - 2015
Командний протокол  конкурсу «Полоса перешкод»
Суддя- хронометрист:________________________________________
Командир  команди:_________________________________________
Старт
Фініш
Ф
Штрафні  бали  команди
Ш
+
Б
-
К
=
Медичний
Болото
Рибалка
Історичний
Вогнище
Мінне поле
Маятник
Переправа






























Підпис  судді:   ____________________________(                                              )












Козацькі  забави  - 2015
Протокол конкурсу «Урочистий»
Суддя: ____________________________________________
Дата проведення: __________________________

№ з/п
Загін
Клас
Критеріїоцінювання
Штрафнібали
Всьогобалів
Примітки
Командир




Загін
Козацькийвишкіл
Козацький прапор
Козацькіемблеми
1.      
Петра Калнишевського
5








2.      
Максима Кривоноса
6








3.      
Гайдамаки
7








4.      
Богдана Хмельницького
8








5.      
ІванаСірка
9








6.      
Роксолана
10








7.      
Пилипа Орлика
11









Суддя конкурсу:                   ______________  (                                            )






Козацькі  забави  - 2015
Протокол конкурсу «Суддівські  симпатії»
Судді: _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Дата проведення: ______________________

№ з/п
Загін
Клас
Критері   оцінювання
Штрафнібали
Всьогобалів
Примітки
Патріотизм




Згуртованість
Взаємодопомога
Дисциплінованість
Екологічнасвідомість
1.      
Петра Калнишевського
5








2.      
Максима Кривоноса
6








3.      
Гайдамаки
7








4.      
Богдана Хмельницького
8








5.      
ІванаСірка
9








6.      
Роксолана
10








7.      
Пилипа Орлика
11









Голова суддівськоїколегії:   _____________                (                                             )
Члени суддівськоїколегії:  ___________________      (                                             )
Козацькі  забави  - 2015
Протокол конкурсу «Поетичний»
Суддя: ______________________________________________
Дата проведення: ____________________

№ з/п
Загін
Клас
Критерії   оцінювання
Штрафнібали
Всьогобалів
Примітки
Знання тексту




Емоційність
Логічний наголос
Темп та паузи
Жести та міміка
1.      
Петра Калнишевського
5








2.      
Максима Кривоноса
6








3.      
Гайдамаки
7








4.      
Богдана Хмельницького
8








5.      
ІванаСірка
9








6.      
Роксолана
10








7.      
Пилипа Орлика
11









Суддя конкурсу:                   ______________     (                                           )







Козацькі  забави  - 2015
Протокол конкурсу «Художній»
Суддя:  _________________________________________________
Дата проведення: ____________________

№ з/п
Загін
Клас
Критерії   оцінювання
Штрафнібали
Всьогобалів
Примітки
Відповідністьтематиці




Ефективністьвикористанихзасобів
Ступінь завершеності
Повнота розкриття теми
Інтерпритація теми
1.      
Петра Калнишевського
5








2.      
Максима Кривоноса
6








3.      
Гайдамаки
7








4.      
Богдана Хмельницького
8








5.      
ІванаСірка
9








6.      
Роксолана
10








7.      
Пилипа Орлика
11









Суддя конкурсу:                   ______________   (                                                )





Козацькі  забави  - 2015
Протокол конкурсу «Кашовари»
Суддя: ___________________________________________________
Дата проведення: _____________________

№ з/п
Загін
Клас
Критерії   оцінювання
Штрафнібали
Всьогобалів
Примітки
Дотримання рецептури




Смаковіякості
Естетичність
Презентація
Історичність
1.      
Петра Калнишевського
5








2.      
Максима Кривоноса
6








3.      
Гайдамаки
7








4.      
Богдана Хмельницького
8








5.      
ІванаСірка
9








6.      
Роксолана
10








7.      
Пилипа Орлика
11









Суддя конкурсу:                   ______________    (                                               )






Козацькі  забави  - 2015
Протокол конкурсу «Музичний»
Суддя:  ___________________________________________
Дата проведення: ____________________

№ з/п
Загін
Клас
Критерії   оцінювання
Штрафнібали
Всьогобалів
Примітки
Колективність



Знання тексту
Якість вокалу
Підсилення тематики
Додаткові музичні засоби
1.      
Петра Калнишевського
5








2.      
Максима Кривоноса
6








3.      
Гайдамаки
7








4.      
Богдана Хмельницького
8








5.      
ІванаСірка
9








6.      
Роксолана
10








7.      
Пилипа Орлика
11









Суддя конкурсу:                   ______________     (                                                   )






Козацькі  забави  - 2015
Протокол конкурсу «Облаштування табору»
Суддя:  _________________________________________________
Дата проведення: ________________

№ з/п
Загін
Клас
Критерії   оцінювання
Штрафнібали
Всьогобалів
Примітки
Комплектність обладнання



Курінь
Вогнище
Гігієнічність
Естетичність
1.      
Петра Калнишевського
5








2.      
Максима Кривоноса
6








3.      
Гайдамаки
7








4.      
Богдана Хмельницького
8








5.      
ІванаСірка
9








6.      
Роксолана
10








7.      
Пилипа Орлика
11









Суддя конкурсу:                   ______________   (                                                 )






Козацькі  забави  - 2015
Підсумковий протокол конкурсу  «Полоса перешкод»
Суддя-хронометрист: _______________________________________________
Дата проведення: ____________________
№ з/п
Загін
Клас
Старт
Фініш
Ф

Ш
Б
К
Місце
Бали
Медичний
Рибалка
Історичний
Болото
Вогнище
Мінне поле
Переправа
Маятник
1
Петра Калнишевського
5
















2
Максима Кривоноса
6
















3
Гайдамаки
7
















4
Богдана Хмельницького
8
















5
ІванаСірка
9
















6
Роксолана
10
















7
Пилипа Орлика
11

















Суддя:                               ____________________   (                                                   )








Козацькі  забави  - 2015
Підсумковий протокол свята «Козацькізабави - 2015»
Дата проведення : ______________________
№ з/п
Конкурс
Загін
Петра Калнишевського
Максима Кривоноса
Гайдамаки
Богдана Хмельницького
ІванаСірка
Роксолана
Пилипа Орлика
1.      
Урочистий







2.      
Поетичний







3.      
Художній







4.      
Кошовари







5.      
Облаштування табору







6.      
Музичний







7.      
Полоса перешкод







8.      
Суддівськісимпатії







9.      
Всього  балів







10.          
Місце








Голова суддівської  колегії                                   Члени суддівської  колегії:
_________(                                        )                        ­­­­­_________________                              
                                                                                       _________________
                                                                                       _________________
                                                                                       _________________






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу